Dzisiaj pierwszy post z serii "testów" przepisów Zofii Różyckiej, autorki książki "Alfabet ciast".
Na pierwszy ogień idą Orzechowe ciastka z bekonem.
Zacznijmy od przepisu, wykonania a na końcu poznacie moje uwagi.
Ciasteczka należy piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175C.
Teraz tak... Jeżeli będziecie używały połówek orzechów ziemnych to ciasto bardzo trudno będzie się formowało. Użycie foremek to wycinania jest wówczas praktycznie niemożliwe. Opcją, którą wówczas poleca Różycka i którą ja Wam polecam jest formowanie kuleczek a już na papierze ich spłaszczanie. Natomiast, jeżeli chcecie wraz z dzieckiem chcecie bawić się w używanie foremek to polecam wcześniejsze pokrojenie orzeszkó na mniejsze kawałki, bądź użycie blendera, jeżeli chcecie naprawdę drobne orzeszki.
Czas na upieczenie to 10-15. U mnie przeważnie 12 już wystarczyło. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie i aby nie straciły formy, ułóżcie je na płasko.
Czas na upieczenie to 10-15. U mnie przeważnie 12 już wystarczyło. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie i aby nie straciły formy, ułóżcie je na płasko.
Co do smaku. To pierwsze co czujecie to masło orzechowe, gdy już kończycie jeść ciastko czujecie mocno bekon.
Ciasteczka są pyszne, chrupkie. Jednak następnym razem zrezygnuję z bekonu i pokroję orzechy na drobniejsze.
Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz